Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Rodiniranje nakita

Rodiniranje – belo barvanje nakita

Rodiniranje je proces galvanske uporabe rodija, pri čemer gre za površinsko nanašanje plasti tega kemijskega elementa (Rh). Gre za postopek, pri katerem tanko plast rodija nanesemo na drugo kovino. Pri tem nanašamo trde, zrcalno sijajne galvanske prevleke rodija v postopku elektrolize. Galvanske prevleke so po barvi blizu barvi belega zlata, nanešene pa so zelo enakomerno, saj ima elektrolit zelo dober globinski učinek. Belo rodiniramo lahko tudi izdelke iz rumenega ali belega zlata.

Z nanosom te površinske plasti dvigujemo samo trdoto površine, izboljšamo barvo nakita in povečamo sijaj. Hkrati pa izdelek zaščitimo pred samo oksidacijo, srebrni nakit dobi barvo belega zlata. Še posebej efekt dosežemo, kadar rodiniramo nakit, v katerem so vdelani kamni, saj povečamo kontrast med  kovinsko sive barvo in samimi cirkoni.

Za dober izgled in uspeh pred postopkom je potrebno nakit dobro očistiti in spolirati, ter izvesti nekaj zlatarskih postopkov čiščenja in priprave izdelka.

Rodiniranje belega zlata

Belo zlato samo po sebi ni popolnoma belo, ampak malce rumenkaste barve, zato se tudi izdelki iz belega zlata običajno prevlečejo s tanko plastjo rodija, ki da zlatu kovinsko bel in sijoč izgled. Prav tako lahko rodiniramo rumeno zlato v belo ali rdečo barvo.

Vedeti je treba, da je plast rodija tanka in občutljiva na obrabo, zato, je postopek treba ponavljati. To velja predvsem za izdelke, kot so prstani (predvsem na spodnjem delu, kjer je obraba največja).

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/Rhodium

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja