Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Trdoglavi začetek velike pustolovščine – odkritja zlata

Dolga tisočletja so rečice, ki so v poznem poletju in v zgodnji jeseni leno curljale v dolino, spomladi pa so se spremenile v besneče hudournike, izjedale visoko Sierro.

Poganjale so se po strmih pobočjih in drle po kanjonih, se zarezovale v pesek in prod, dolble skalovje iz granita in kremena in odnašale zemljo v dolino.

Sprva so te rečice poznali samo Indijanci. Kasneje so jih odkrili Španci in Mehikanci. Prišli so lovci in traperji, izkušeni gorniki, ki so ljubili samoto, in lovili ob njih bobre, pižmovke in vidre.

Ob koncu petega desetletja 19. stoletja pa so rečice postale kalne in tišina se je umaknila hrupu. Začela se je ena od največjih množičnih pustolovščin vseh časov, morda največja po križarskih vojnah.

Z vseh koncev sveta so navalili proti dolinam, rečicam in goram v Kaliforniji. Hlepeli so po bogastvu, ki se je ponujalo kar samo od sebe, kakor so slišali. Zlata je bilo povsod dovolj: v strugah rečic, na peščenih bregovih in sipinah, v kamnitih skladih. Bilo je v Pernati reki, v Yubi, v Ameriški reki, v Toulumni, v Marcedu,…..človeku ni bilo treba drugega kot da ga je pobiral, tako so slišali pustolovci.

A resnica je bila drugačna…..

Hiram Pierce iz New Yorka je na svoji poti napisal: »prizorišče ob reki je skrajno divje«. Zdi se, da si je voda izsilila pot skozi masivno goro granita, skozi skale, ki tehtajo od 20 do 50 ton. Rekel bi, da v tem kraju ne izpira zlata več kakor sto ljudi. Na dan zaslužijo v povprečju morda 10 dolarjev. Cene so visoke, ponoči skrbijo za glasbo volkovi in kojoti. Iskreno svarim svoje brate in prijatelje, naj ne prihajajo v ta muke polni kraj. Zelo sem utrujen, v križu me boli, ker imam mokre noge in ker ponoči spim na tleh. Veliko ljudi okrog nas je bolnih, nekateri imajo zaradi strupa rane na rokah in nogah,…

A težko, neudobno življenje, visoke cene in strah niso zalegli nič proti zlati mrzlici. Lovci na zlato so prihajali, sprva v desetinah, potem v stotinah, v tisočih, v desettisočih – in še vedno so prihajali.

Velika pustolovščina je postala znana kot kalifornijska zlata mrzlica, njeni udeleženci pa so v angleščini dobili ime »forty-niners« (devetinštiridesetletniki), po letu, ko se je začela dirka za zlatom. Za večiino zlatokopov je bila že sama pustolovščina zaklad, ob katerem so uživali do konca življenja.

Prepis iz knjige Resnična zgodovina divjega Zahoda Zlatokopi, William Weber Johnson

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/California_Gold_Rush