Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

OPAL in njegove skrivnosti

Plinij je že pred več kot 2.000 leti zapisal, da je opal dragulj, ki ima nežnejši ogenj od granata ali rubina, da je bolj svetleče vijoličast od ametista in, da ima modro zeleno barvo morja.

Še dandanes ga lahko opišemo z istimi besedami, saj se v opalu skrivajo prav vse mavrične barve. Njegovo ime izhaja iz latinske oznake za ta mineral opalus – dragocen kamen in je za marsikoga dragulj nad dragulji.

Najbolj pogosti opali

Najbolj pogost je navadni opal, ki je lahko brezbarven, bel, črn ali raznobarven. Najbolj značilen optični pojav pri opalih je igra barv, ki je posledica loma svetlobe na majhnih kroglicah kristobalita, ki jih vključuje opal.

Glede na njihovo velikost in množičnost lahko nastanejo prav vse mavrične barve. Najbolj je cenjena rdeča barva, nato vijoličasta, sledita pa modra in zelena.

Opal je nedvomno eden najpopularnejših in najbolj skrivnostnih draguljev. Majhni primerki so razmeroma cenovno dostopni, medtem, ko so večji z intenzivno igro barv zelo dragi. Opali z optičnim pojavom igre barv so dragi opali.

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/Opal