Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Diamant kot najbolj dragocen dragulj

Diamant je znan kot najbolj dragocen dragulj. Njegovo ime izhaja iz grške besede adamas, kar pomeni nepremagljiv. Nepremagljiva je namreč njegova trdota, saj je najtrši naravni mineral. Je tudi edini dragulj, ki ga sestavlja ena sama kemična prvina, ogljik C. Dragulje določamo v gemoloških laboratorij s pomočjo posebnih naprav. Zelo pomemben je prvi vtis, zato imajo izkušeni gemologi veliko prednost pred začetniki.

V naravi nastajajo diamanti zelo globoko, vsak sto kilometrov pod Zemljinim površjem. Geološki procesi včasih prinesejo diamante blizu površja ali pa celo na samo površje. Tako smo najbolj plemenite med vsemi kamni našli, jih spoznali in začeli občudovati.

Odkrivanje diamantov

Prva najdišča diamantov so odkrili v Indiji pred približno 3.000 leti. Zanimiv in kar presenetljiv je podatek, da so indijska nahajališča vse do začetka osemnajstega stoletja bila edini vir diamantov na  svetu. Okrog leta 1720 pa so izpiralci zlata v Braziliji našli diamante v rečnih nanosih.

Na začetku so jih zelo težko prodajali, saj so se evropski in indijski trgovci zavedali, da bo povečana količina diamantov na trgu znižala njihovo ceno.  Trdili so celo, da so to indijski diamanti, ki jih prodajajo v Braziliji.

V resnici pa je bilo ravno obratno: diamante iz Brazilije so izvažali v Indijo in jih potem prodajali kot indijske. Ukana ni mogla trajati dolgo in Brazilija je kmalu postala glavna legalna izvoznica diamantov na svetu.

Povzetek iz knjige Dragi in okrasni kamni, Miha Jeršek

Vir fotografije: Love photo created by rawpixel.com – www.freepik.com