Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Kako določamo dragulje

Dragulje določamo v gemoloških laboratorijih s pomočjo posebnih naprav. Zelo pomemben je prvi vtis, zato imajo izkušeni gemologi veliko prednost pred začetniki.

Kamen običajno določamo tako, da ga najprej očistimo in pregledamo z refraktometrom. To je naprava za določanje lomnega količnika in ugotavljanje dvolomnosti. Z njim lahko že določimo vrsto minerala, ne moremo pa ločiti npr. naravnega rubina od sintetičnega.

Druge metode pregledovanja draguljev

Zato vsak dragulj pregledamo še z vrsto drugih naprav: ročno lupo, polariskopom, dihroskopom, barvnim filtrom in ultravijolično svetlobo. Najpomembnejša pa je gemološka preiskava s pomočjo gemološkega mikroskopa.  V bistvu je to stereolupa, ki se uporablja v navpičnem in vodoravnem položaju. Z njo določamo predvsem vključke ter druge notranje in zunanje znake v ali na kamnu.

Svet draguljev je izjemen. Še vedno odkrijejo vsako leto nove minerale ali pa vsaj draguljarske različke že znanim mineralov. Veliko je sintetičnih in umetnih kamnov. Metode preiskave so v praksi daleč od teorije. Dragulji so namreč običajno vdelani v nakit ali druge predmete, na primer v sakralno posodo, zato je preiskava lahko le omejena. Je pa prav vsak kamen za geomologa poseben izziv.

Prepis iz knjige Dragi in okrasni kamni, Mija Jeršek

Vir fotografije: Luxury photo created by master1305 – www.freepik.com