Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Jantar v draguljarstvu

Jantarja ne uporabljajo samo v draguljarstvu, kjer iz njega izdelujejo ogrlice, broške, prstane in podobno, temveč tudi v galanteriji kot držalo za cigarete in pipe.

Umetniški izdelki iz jantarja so priljubljeni že od nekdaj, za številne ljubitelje magičnih moči narave ima jantar tudi posebno energijsko moč. Poznamo različne gravirane predmete, draguljarske skrinjice, kipe in svečnike. Tudi v kozmetični industriji ga uporabljajo kot dodatek proizvodom za nego kože. Iz njega je oltar znamenite cerkve v Gdansku na Poljskem in jantarna soba v St. Petersburgu v Rusiji.

Jantar kot kamen v nakitu

Mora biti kakovosten in dovolj enovit, rajši prozoren kot prosojen in seveda dovolj velik, da ga lahko zbrusimo in spoliramo v primerno obliko. Naravni jantar je zaradi vključkov zračnih mehurčkov pogosto videti zamegljen. S postopkom bistrenja, ko jantar ogrejejo in mu dodajajo različna olja, postane prozoren in zato privlačnejši za kupce.

Nega jantarnega nakita

Jantar je v naravi preživel dolge milijone let. To pa ne pomeni, da je tako odporen, prav nasprotno. V naravi je največkrat ohranjen zaradi okolne kamnine, ki ga je varovala pred propadom. Izdelki iz jantarja pa so izpostavljeni mehanskim udarcem in kemičnim procesom. Jantar je zelo mehak in zato se na polirani površini hitro poznajo raze.

Jantar hranimo ločeno od drugega nakita, ali pa ga zavarujemo tako, da ga ovijemo v mehko krpo. Z jantarjem se ne kopamo in umivamo, ter ne uporabljamo detergentov, mila in parfumov, saj bi s tem izgubil sijaj, ali pa celo spremenil barvo.

Ne smemo pozabiti, da je jantar zelo občutljiv dragulj, le s primernim ravnanjem ga bo ohranili v vsej njegovi lepoti in le tako bo služil svojemu namenu: da očara in da je ljubljen.

Povzetek iz knjige Dragi in okrasni kamni, Miha Jeršek

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/Amber