Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Govorica kamna

Naravne tvorbe, ki jih je človek opazil so pritegnile že takrat, ko se je človek začel zavedati svojega okolja. Rekli bi, da ga je kamen »nagovarjal« s svojimi barvami in nenavadnimi oblikami.

»Saxa loquuntur – kamen govori« To okamenelo govorico narave pa si je človek razlagal po svoje in kamen je kot posrednik med človekom in nadnaravnim vključen v človekovo razmišljanje o nedoumljivem.

V svetu nadnaravnega in magije je kamen, gledano v najširšem pomenu tega predmeta, dobil vlogo zaščitnega ali zdravilnega pomena. Tako govorimo o talismanih, kamnih z vrezanimi simboli apotropejskega pomena in kamnih amuletih profilaktičnega oz. kurativnega pomena, ki imajo že sami po sebi magično moč. Pogosto pa je med talismanom in amuletom komaj opazna vsebinska razdelitev.

Raznovrstnost oblik

Koliko domišljije se je lahko porodilo ob teh pisanih kamnih, nam lepo ilustrirajo slikoviti kami iz jaspisa, ahata, zlasti indijskega, ter iz marmorjev in alabastra, imenovani tudi florentinski kamni. Struktura mineralov, njihove pojavne oblike in raznobarvnost ilustrirajo pokrajine, viharna morja in oblake, pa tudi mesta, oblake in živali,….

Dragulji

Osrednjega zanimanja med kamni so bili vselej deležni dragulji, ki jih človek ni mogel prezreti in jim je še posebej pripisoval odlične lastnosti, skrivnosti in magično moč. Prav zato so moč dragega kamenja razvrščali v odnose oz,. povezave s kovinami in planeti. Npr. ametist in biser z bakrom in Venero, safir in diamant z zlatom in Soncem, smaragd in jaspis z železom in Marsom itd.

Povzetek iz knjige Dragulji, Založba narava (uredil Mija Jeršek)

Vir fotografije: Pattern photo created by wirestock – www.freepik.com