Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Kamni lomijo svetlobo

Prehod svetlobe

Prehod svetlobe skozi kamen ali zgolj nežen dotik svetlobnega žarka nam kamen spremeni v čudovit in občudovan predmet. Ugotovili smo že, da je svetloba tesno povezana z barvo kamna. Vendar sta svetloba in kamen povezana v še veliko večji meri.

Svetloba ima dvojni značaj, energetski in masni. V članku o barvah smo pisali o beli svetlobi, ki je sestavljena iz prav veh mavričnih barv. Sedaj lahko povemo, da ima vsaka od teh barv značilno valovno dolžino. Celoten spekter vidne svetlobe ima valovno med 700 in 400 nanometri. En nanometer je zgolj ene milijonti del milimetra in kar težko si predstavljamo, kako drobni so ti valovi. Poleg tega zaniha svetlobni val od svoje najnižje do najvišje točke kar petdesetkrat v sekundi.

To nihanje imenujemo frekvenca. Iz tega lahko izračunamo hitrost potovanja svetlobe, ki je 300 000 metrov v sekundi.

Hitrost potovanja svetlobe skozi kamen

Nedvomno se ta hitrost spremeni. In sicer je kamen optično gostejše sredstvo kot zrak. To pomeni, da se svetloba v kamnu relativno upočasni. Ker so kamni različni in se razlikujejo tako po kemični sestavi in še posebno po notranji strukturi nam lahko kmalu postane jasno, da so hitrosti potovanja svetlobe skozi različne kamne različne.

In da bi bilo vse skupaj še malo bolj zapleteno: pri večini kamnov se svetlobni žarek, ki pade na kamen razlomi v dva svetlobna žarka.

Vir fotografije: Background photo created by freepik – www.freepik.com