Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Nastanek kamnov

Kje in kako nastajajo kamni

Prav vsi kamni imajo značilno kemično sestavo in notranjo strukturo. Če upoštevamo še njihovo raznobarvnost, vse njihove pojavne oblike in morfološke značilnosti, potem lahko ugotovimo, da je svet kamna zares bogat in  v vsakem trenutno izjemen.

Kdaj in kje se začne kristalizacija mineralov iz tekoče magme? Nesporno nastanejo prvi minerali, ki prodrejo na površje Zemlje, v astenosferi, torej globoko v Zemljini globini, kjer so kamnine še raztaljene.

Pogoji za nastanek

Za nastanek določenega minerala mora biti dovolj razpoložljivih kemijskih prvin, dovolj prostora za kristalizacijo ter vsaj še ustrezna temperatura in pritisk. Več kot 100 km od točke, kjer sedaj sedite, se začne kristalizacija nekaterih mineralov, kjer vladata izjemno visoka temperatura in pritisk.

Atomi ogljika se povezujejo med seboj in formirajo se diamanti. Diamanti so eni izmed tistih kamnov, ki nastanejo ped prvimi v celotnem ciklu našega popotovanja. In kako pridejo na površje?

Z izjemno eksplozijsko erupcijo, pri kateri nastane krater, ki ga zapolnijo novo nastale kamnine, kot sta kimberlit ali lamproit, deli kamnin, ki jih je erupcija odtrgala na svoji poti in seveda naši diamant.  Takšen krater, ki vsebuje kimberlit je torej nekakšno okno ali okamenela pot, ki sega s površja Zemlje neposredno do globin našega planeta.

Vir fotografije: Water photo created by wirestock – www.freepik.com