Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Značilnosti jantarja  

Ima značilno rumeno do oranžno in rdečkasto barvo. Toda najdemo tudi zelenkaste in modrikaste, celo povsem svetle, skoraj bele in povsem temne, skoraj črne primerke jantarja. Jantar je lahko povsem prozoren in ima značilen smolnat sijaj. Znamenit je zaradi vključkov, med katerimi so tudi ostanki rastlin in živali

Nahajališča

Najdemo ga povsod po svetu, najbolj znano je nahajališče ob Baltiku, sledijo številna nahajališča v ZDA, Dominikanski republiki, medtem, ko so v Sloveniji bili najdeni le posamezni koščki tega čudovitega jantarja. Baltiška nahajališča v Rusiji so tako bogata, da iz njih izvirata kar dve tretjini svetovne proizvodnje in 99% baltiškega jantarja.

Jantar v draguljarstvu

Mora biti kakovosten in dovolj enovit, rajši prozoren kot prosojen in seveda dovolj velik, da ga lahko zbrusimo in spoliramo v primerno obliko. Naravni jantar je zaradi vključkov zračnih mehurčkov pogosto videti zamegljen. S postopkom bistrenja, ko jantar ogrejejo in mu dodajajo različna olja, postane prozoren in zato privlačnejši za kupce.

Če pa jantar po segrevanju prehitro ohladijo, nastanejo napetostne razpoke v obliki tankih ploščatih krogov, ki so rumeni do rjavi ali pa zelo atraktivnih barv, od rdeče do zelene in tudi kar vseh mavričnih barv hkrati.

Povzetek iz knjige Dragi in okrasni kamni, Miha Jeršek

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/Amber