Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Prvi začetki velikih pustolovščin – Španska odkritja zlata

V 16. stoletju so Španci odkrili zlate zaklade Aztekov in Inkov in bogate rudnike zlata, srebra in živega srebra, kar je močno pospešilo raziskovanje in naseljevanje Novega sveta.

Prav ti Španci so tudi verjeli, da je na legendarnem otoku »na desni strani Indije« zlata na pretek. V resnici je bil ta otok izmislek srednjeveškega pesnika romanc Garcija ordoneza de Montalva.  Otok je v domišljiji naselil s »črnimi ženskami brez moških«. Njihovo orožje je bilo iz čistega zlata, jezdnim živalim, ki so se same krotile, so nadevale zlato opravo. Na vsem otoku namreč ni nobene druge kovine. Španci so bili za zgodbe o ženskah brez mož in o otokih polnih zlata zelo dovzetni.

Cortez je v svojih poročilih kralju uporabljal ime Kalifornija, kadar je omenjal najbolj severozahodni del Novega sveta. In tako je bilo to ime povezano z zlatom, še preden so prišli tja prvi raziskovalci.

Cabeza de Vaca, španski kolonialni uradnik iz 16. stoletja in razvpit lažnivec, je govoril o izrednem bogastvu v teh pokrajinah. A naj so bili Španci še tako pogoltni na zlato in še tako spretni pri iskanju zlata v najbolj oddaljenih krajih, ga v Kaliforniji niso nikoli iskali.

Prepis iz knjige Resnična zgodovina divjega Zahoda Zlatokopi, William Weber Johnson

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/Aztecs