Sledite nam na Facebooku in Instagramu
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 30 €

Nakit od srednjega veka do danes

Čeprav so ljudje v srednjem veku drage in okrasne kamen radi vdelovali v luksuzne predmete za osebno in cerkveno rabo, je bilo takšno okrasje v tem obdobju povezano predvsem z obleko. S fibulami (broške) so stoletja spenjali robove oblačil, okraševali vratne izreze s srebrnimi ploščicami,  biseri in dragimi kamni in si ovešali roke s številnimi prstani.

Najljubši okras pa jim je bil prstan, ki je že od nekdaj in v vseh kulturah močen simbol. Pomembna sta tako njegova oblika – krog brez začetka in konca, ki simbolizira večnost – kot morebitni okrasni kamni na njem.

Posebna moč kamnov

Ljudje vedo povedati o posebni moči različnih kamnov na usodo človeka, ki jih nosi vdelane v prstan – na njegovo zdravje, osebno srečo in želje, bogastvo in družbeno moč. Kamni na prstanih torej niso le okrasek, njihove barve in kombinacije le teh odsevajo človekovo vero v njihovo čudežno moč. So amulet, obramba pred nesrečo in boleznijo.

Kadar pa vanje vrežejo še posebna znamenja, podobe ali napise postanejo talisman, ki po ljudskem verovanju ščiti pred vsemi zlemi silami. Vrste in oblike prstana pa so v različnih okoljih sporočale in še danes sporočajo tudi osebni položaj njihovega nosilca – zaročni, poročni prstani, prstani svetnih in cerkvenih dostojanstvenikov – in njihovo posebno funkcijo – pečatni prstani.

Vir fotografije: Background photo created by bearfotos – www.freepik.com